Това заяви пред SkyNews българският премиер акад. Николай Денков  в

...
Това заяви пред SkyNews българският премиер акад. Николай Денков  в
Коментари Харесай

Денков пред SkyNews: Решението за касетъчните бомби е военно

Това съобщи пред SkyNews българският министър председател акад. Николай Денков  в изявление, взето по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс. 

 

" Русия е употребила касетъчни бомби в борба, тъй че в случай че са я употребявали, се приема, че и другата страна може да ги употребява “, сподели Денков и добави, че Украйна ще реши по какъв начин да ги употребява, откакто реши въпроса.

 

Премиерът сподели, че не " знае по какъв начин тези оръжия ще повлияят на идните борби ", защото това е боен въпрос.

 

“България е подписала контракта за възбрана на касетъчните бомби. Договорите са значими по време на война, само че това въпреки всичко е война и тя би трябвало изрично да бъде извоювана от Украйна ”, съобщи Денков.

 

Въпросът за изпращането на касетъчни бомби в Украйна разбуни интернационалната общественост. Много страни се разграничиха от решението на Съединени американски щати, а английският министър председател Риши Сунак съобщи, че не желае да има “нищо общо ”. 

 

Решението на Вашингтон пристигна в петък и президентът Джо Байдън го дефинира като " доста мъчно ". В отговор Обединеното кралство, Канада, Нова Зеландия и Испания обявиха, че са срещу потреблението на оръжията.

Касетъчните бомби са неразрешени от повече от 100 страни заради заплахата, която съставляват за цивилните. Те нормално освобождават доста по-малко бомбички, които могат да убиват безсистемно в необятен радиус. Неексплодиралите бомби могат да останат на земята с години и по-късно безсистемно да детонират.

Байдън сподели пред CNN в изявление в петък, че е приказвал със съдружниците за решението, което е част от пакет за военна помощ на стойност 800 милиона $ (626 милиона английски лири).

Президентът сподели, че му е лишило " известно време, с цел да бъде уверен да го направи ", само че е работил, тъй като " украинците са свършили боеприпасите ".

Решението бързо беше разкритикувано от правозащитни групи - Amnesty International съобщи, че касетъчните муниции съставляват " сериозна опасност за живота на цивилни, даже дълго откакто спорът е завършил ". Съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан сподели пред кореспонденти, че американските касетъчни бомби, изпратени в Украйна, се провалят доста по-рядко от тези, които към този момент се употребяват от Русия в спора.

Но в събота някои западни съдружници на Съединени американски щати отхвърлиха да одобрят решението.

Риши Сунак акцентира, че Обединеното кралство е една от 123 страни, подписали Конвенцията за касетъчните муниции, която не разрешава производството или потреблението на оръжия и обезкуражава тяхното потребление. Премиерът на Нова Зеландия - една от страните, които упорстваха за основаването на конвенцията пък сподели, че оръжията са " безразборни, евентуално предизвикват големи вреди на почтени хора и могат да имат и дългогодишен резултат ". Министърът на защитата на Испания Маргарита Роблес сподели пред кореспонденти, че нейната страна има " корав ангажимент ", че избрани оръжия и бомби не могат да бъдат изпращани в Украйна.

Съединени американски щати, Украйна и Русия не са подписали конвенцията, до момента в който Москва и Киев са употребявали касетъчни бомби по време на войната.

Междувременно Германия, подписала контракта, съобщи, че въпреки да няма да даде такива оръжия на Украйна, Берлин схваща американската позиция.

Министърът на защитата на Украйна даде уверения, че касетъчните бомби ще се употребяват единствено за продупчване на противников отбранителни линии, а не в градски региони.

 

Говорител на съветското министерство на защитата разказа този ход като " акт на обезсърчение “ и " доказателство за изтощение " пред лицето на неуспеха на " необятно рекламираната " украинска " контраатака. Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова също сподели, че уверенията на Украйна, че ще употребява отговорно касетъчните муниции, " не костват нищо ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР